Kézhigiénia az egészségügyi ellátásban

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések évente globálisan több százmillió beteget fenyegetnek. Ezek megelőzésének legfontosabb és legegyszerűbb (ezzel együtt legolcsóbb) módszere a megfelelő kézhigiénés gyakorlat.

A kézfertőtlenítés elmulasztását világszerte az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vezető okaként tartják számon, mely hozzájárul a multirezisztens kórokozó terjedéséhez és elismerten jelentős szerepet játszik a fertőzések kialakulásában. Tudományos bizonyítékok igazolják, hogy a kézhigiéne javításával csökkenthető az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakorisága." (Kézhigiénie az egészségügyi ellátásban EPINFO 2006; 30:377-384)

Napjainkra több program és felhívás indult el a "tiszta kezek érdekében". Az egyik ilyen kezedményezés a 2009-ben útjára induló "Felhívás a betegellátás globális biztonságááért" program, melynek célja,   hogy csökkentse az egészségügyi ellátásban kialakuló "nosocomialis" fertőzéseket.

Ennek érdekében indította el "Nemzeti kézhigiéniés kampányát" az ÁNTSZ Országos Tisztfőorvosi Hivatala is 2011. márciusában.

Tekintse meg a Semmelweis Egyetem elrettentő videóját az egészségügyi ellátásban tapasztalható helytelen kézhigiéniáról!